Всички деца, които са загинали в река Лим, са герои, те

...
Всички деца, които са загинали в река Лим, са герои, те
Коментари Харесай

20 години от трагедията в Лим... Децата ни смириха

" Всички деца, които са починали в река Лим, са герои, те ни сплотиха и смириха. "

Това сподели преди началото на заупокойната литургия в Свищов през днешния ден Георги Манзаров, татко на Юлиан - момчето, което губи живота си пред 20 години, до момента в който се пробва да помогне на други деца, попаднали във водния капан на придошлата река Лим на границата сред Сърбия и Черна гора.

Точно преди 20 години, тогава Цветница, рейс с български деца, които се връщат от екскурзия в Дубровник през столицата на черна гора Подгорица, пада в реката. 

Групата е от 34 възпитаници и 16 възрастни, множеството са деца от учебно заведение " Николай Катранов " в Свищов. Към 22.00 часа българско време, на завой на планински път, водачът изгубва надзор над транспортното средство, рейсът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

18-годишният Манзаров, млада футболна вяра на Свищов, е и най-голямият от починалите - помагал е на по-малките.

" Всяко дете е направило крачка настрана, с цел да може неговото другарче да бъде избавено. Всички деца са герои. За 20 години се научихме да живеем по този начин.

Всяка година на 4 април сме тук, всяка година сме в Черна гора, всяка година изричаме признателност на хората, въпреки, че нашите деца не бяха избавени. Но благодарим на спасителите и на хората от Черна гора.

Да не забравяме, че злополуката донесе и като че ли едно помиряване на Балканите. 7-8 години след войната мюсюлмани, християни, католици, тези деца като че ли смириха нашите общества, смириха всички, които водят война ", сподели още Георги Манзаров, представен от Българска национална телевизия.

Близките на починалите деца почитат паметта им с литургия и панихида в построения от фондацията „ Ангели от Лим “ параклис „ Свети Дух “ на гробищата в Свищов.

" Родителите от фондация " Ангели от Лим " ни сплоти ориста, Господ, децата ни сплотиха...

Ние сме на друго интелектуално, материално, духовно равнище, само че се обединихме дружно и ето 20 години ние съществуваме. Смъртта на нашите деца е осмислена и докара до това, че нашето общество би трябвало да обърне внимание на децата си, тъй като никой не знае какво на следващия ден може да се случи с тях ", сподели още Георги Манзаров.

Всяка година почернените родители от името на фондацията с техни лични средства разпределят стипендии на надарени деца или подкрепят деца в фамилии със затруднено финансово положение в крайдунавския град.

" Нас ни тормози това, че с лека ръка разрешаваме да умират нашите деца. Позволяваме като общество да гинат освен в произшествия, само че и с опиати и с всевъзможни такива неща. Възпитанието на нашите деца липсва и ние като родители това нещо го разрешаваме.

Смятам, че това е едно закононарушение на нас - огромните към нашите деца. И това след време ще даде отражение какво общество построяваме ", споделя още бащата на починалия Юлиан.
Да си напомним
Ето и тъжната поредност на събитията от този момент, припомнена в уеб страницата, посветен на Юлиян - : 
 Командировани български водолази, дружно с локални спасители до последно претърсват потъналия рейс за още тела

Към 22 часа българско време, на завой на планински път водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият лидер Димитър Керкелов разрушават предното стъкло и отварят люковете на тавана, с цел да могат пасажерите да изплуват. В автобуса настава суматоха, в която пострадват множеството от учениците.

Местни хора и цялостен футболен тим от прилежащото градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните интервенции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра.

38 души са избавени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва напът за болничното заведение в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете.

Сутринта на 5 април 10 от учениците са оповестени за изчезнали. Водолази, чиновници на планинската работа и полицията от Приеполе не престават да търсят изчезналите 10 деца макар придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната интервенция се включват и профилирани елементи на армията на Сърбия и Черна гора. Много елементарни жители също се отзовават на помощ.

До вечерта на 5 април телата на 10 от починалите деца са извадени от реката и разпознати:

1. Александра Маринчева Гергова – 17 година
2. Антония Тодорова Братова – 14 година
3. Боряна Петкова Петкова – 11 година
4. Валентин Христов Маринов – 14 година
5. Виктор Николаев Маринов – 14 година
6. Глория Хараламбиева Георгиева – 11 година
7. Женя Ангелова Ангелова – 11 година
8. Лора Илиянова Николова – 14 година
9. Светослава Светославова Пантелеева – 12 година
10. Юлиян Георгиев Манзаров – 18 година

Издирването на Светослав Радев Колев – 15 година и Антоана Венциславова Евтимова – 13 година към момента продължава.

На 7 април в Свищов идва траурният конвой с тленните остатъци на десетте българчета.

На 8 април в 10 часа стартира общоградското поклонение пред тленните остатъци на осем от починалите деца в Съборната черква " Св.Троица " в Свищов. В 12 часа траурната върволица минава през центъра на града до гробищния парк. Телата на осемте деца са положени в прилежащи гробове. В 13:30 часа се прави траурната гала в прилежащото село Царевец, където са заровени другите две деца.

На 25 април водолази откриват тялото на Светослав Радев Колев наоколо до брега, на към 40 км от мястото на злополуката.

На 28 април, към 12 часа траурната върволица с тленните остатъци на Светослав се насочва от храма " Света Троица " по основната улица към гробищния парк. По волята на родителите, тялото му е положено в фамилен гроб, където преди осем години е заровен неговия брат.

На 4 май, на към 3 км от мястото, където е открит Светослав, българските избавителни екипи намерат и тялото на Антоана Венциславова Евтимова.

На 6 май, в 12 часа стартират поклонението и опелото в Съборната черква “Св.Троица ”, в 14 часа потегля траурната върволица. Свищов и цяла България се простят с Антоана - последното дете, починало в мътните води на река Лим.

За отговорен за нещастието e приет единият шофьор - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години отнемане от независимост, след обжалване обаче присъдата му беше понижена на 4 години.

На 13 декември 2017 година водачът Илия Измирлиев беше открит мъртъв след злополука на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е умрял по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР